top of page

5 razlogov, zakaj je vadba dobra za uspešno kariero!

Vem, kaj razmišljate: "Samo 1 uro sem namenila vožnji, kjer so ti delali družbo izčrpanimi so-vozniki, po napornem dnevu neskončnih sestankov. Nocoj bom končala dan s kozarcem vina in čokolado v prijetnih oblačilih... ali pa si utrujena od šolskih obveznosti, študija in napornih učiteljev in sošolcev, najraje bi bila doma pred televizijo"


In že ko prižgeš na televizijo, gledaš življenje "popolnih" ljudi, ki imajo popolne postave. Ali veš da te ljudje dejansko opravljajo svojo službo in zgolj igrajo ter da morajo prav tako preživeti veliko časa v telovadnici, da imajo takšno postavo... Ne le eno uro, temveč dve! Samo zato, da so videti popolno zate in poleg tega so še uspešni... V čem je skrivnost?

Resnica je, da lahko redna vadba pomaga vaši karieri. Zato mora biti v vaše zasebno življenje NUJNO vključena vadba. Kakšni so razlogi?


1. Vadba izboljšuje vaše razpoloženje


Zdravstveni strokovnjaki se strinjajo, da je redna vadba močan spodbujevalec dobrega razpoloženja. Ko se ukvarjate z vadbo, vaša hipofiza sprosti endorfine ali kemikalije, ki zavirajo bolečino in povzročajo užitek. V bistvu je vadba, naravna verzija morfina.


Redna vadba zmanjšuje stres, izboljšuje samozavest in zmanjšuje anksioznost in depresijo. Prav tako vam pomaga ponoči bolje spati. Ti dejavniki bodo močno vplivali na vaše vsakodnevno delo, tako da boste počutili mirne, optimistične in pripravljene na vse.


Redna vadba zmanjšuje stres, izboljšuje samozavest in zmanjšuje anksioznost in depresijo.

2. Z vadbo se naučiš postavljati cilje


Začetek novega režima treninga je lahko zastrašujoč, še posebej za začetnike, ki jim vsaka vadba predstavlja hud napor. Z vključevanjem vadbe v vaše življenje ali s pripravami na maraton, se naučiš brskati, iskati ustrezne rešitve, raziskovati, se predati cilju, samo zato, da dosežeš željen cilj. Pri tem se razvije še vztrajnost, potrpežljivost ter predanost.

Ali ti kaj od tega zveni znano? Postavitev ciljev je ključni vidik razvoja kariere. Pomembno je, da določiš kratkoročne in dolgoročne cilje. Ko ste navajeni reči: "Trikrat na teden bom šla na vadbo", ni tako težko reči kot to, da boš v treh letih na vodstvenem položaju." Se strinjaš?


3. Podjetja rada zaposlujejo športnike


Obstaja razlog, zakaj podjetja radi zaposlujejo športnike. Nekdanji športniki imajo zelo zaželene lastnosti in spretnosti. Timsko delo, odločnost, zmožnost obvladovanja konstruktivne kritike in pripravljenost na soočanje z ovirami so samo nekateri napovedovalci uspeha na delovnem mestu, ki jih športniki večinoma izkazujejo.


Za te značilnosti dejansko ni treba biti uspešna smučarka ali rokometašica. Pravzaprav se pri posameznikih išče tudi vztrajnost npr. v kolikor posameznik na razgovoru pove, da se redno rekreira že 4 leta, pomeni ne le da je vztrajen in vitalen ampak tudi zdrav, zaradi česar ne bo toliko odsoten. Poleg tega pa veliko poklicev zahteva tudi ustrezen izgled. Raziskave so pokazale, da ljudje športnega izgleda hitreje dobijo zaposlitev kot tisti, ki so "zapuščeni".

4. Vadba nas uči kako premagati težke stvari


Verjetno poznaš znan angleški pregovor: "No pain, no gain!". Najboljši način za prikaz rezultatov pri vadbi je to, da greš že na vse zgodaj preko sebe in ob 6:00 zjutraj narediš vadbo, ki je zahtevna in tako takoj narediš kljukico na "to do listu" - vadba je opravljena. Preberi tudi: Zakaj telovaditi zjutraj?


Enako lahko rečemo tudi na delovnem mestu. Vztrajnost je eden največjih napovednikov uspeha. Ko razvijete mentalno žilavost zunaj pisarne, lahko to motivacijo uporabite za svojo kariero. Če boste uspeli iti preko sebe na vadbi in ponovite vajo kljub močni bolečini, lahko to brez problema preneseš tudi v poslovno življenje.


5. Vadba izboljšuje duševno in fizično zdravje

Odvisno od industrije je ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem težko. Ne glede na to, ali je vaše delo stresno ali če so ure delovnega časa neprimerne, je pomembno, da izločite čas izven dela za vaše duševno in telesno zdravje.


Samo pomisli, koliko časa si že preživela pred televizijo od katere nisi imela nobene koristi. Samo nekaj ur na teden potrebuješ, da izboljšaš svojo fizično sposobnost, ki bo pozitivno vplivala tudi na druga področja tvojega življenja, vključno z delom. V zaključek pa "videti dobro, pomeni tudi dobro počutje".


50 views0 comments
bottom of page