top of page

Telovadbo lahko uporabiš kot zdravilo!

Updated: Oct 8, 2021

Izgovorov za vadbo imamo veliko. Težko je! Naportno je iti iz cone ugodja, ugasniti televizijo ali se odmakniti od družinskih članov, ki jih vidimo manj kot bi si želeli.



Razlogov, zakaj podcenjujemo učinke telesne vadbe na zdravje, je še več in jih bo z razvojem današnje družbe še več. Vendar, podatki raziskav, vsakodnevna praksa in lahko bi rekli tudi kmečka pamet nedvomno kažejo, da je telesna aktivnost ključ do zdravja, sreče in dobrega počutja. Vseeno, naša volja se nemalokrat zašibi ravno takrat, ko bi se morali premakniti. In, zelo pogosto, za šport ne najdemo časa.


Zelo poseben in zanimiv pristop k promociji telesne aktivnosti imajo v ZDA. Izdali so kar 779 strani dolgo »tehnično poročilo« o številnih koristnih posledicah na zdravje (Physical Activity Guidelines, 2018). V tehničnem duhu je jasno napisano, da telesna vadba koristi vsem, ne glede na STAROST. Pripomore, da živimo bolje, delamo bolje, spimo bolje in smo bolj srečni!



Najboljša stvar, ki jo poudarijo v uvodu pa je, da za to stanje ni treba pretirano garati in telovaditi kot profesionalni športniki. Ugodni učinki telesne aktivnosti so dostopni vsem! Že zmerna aktivnost izboljša spanje, zmanjša zaskrbljenost, izboljša naše kognitivne sposobnosti in, to pa že kar nekaj časa vemo, zniža krvni tlak in izboljša regulacijo krvnega sladkorja. Če vadimo redno, so učinki tudi dolgotrajnejši. Boljše tabletke od TELOVADBE ni! Ljudje, ki so telesno aktivni, doživljajo življenje kot bolj kakovostno.



5 učinkov "tabletke" telesne aktivnosti


Če bi bila vadba tableta, bi jo imeli za čudežno zdravilo. Učinki telesne aktivnosti so tako močni, da izboljšajo vse od splošnega počutja do bolezni mišično -skeletnega sistema do kardiovaskularnih težav do sladkorne bolezni, multiple skleroze, duševnega zdravja, tesnobe in depresije.


1. Telesna kativnost deluje kot ojačevalec možganov


Telovadba izboljša pretok krvi v možgane in spodbuja rast novih krvnih žil in možganskih celic. Nedavna študija je pokazala, da je beljakovina, ki jo mišice izločajo med vadbo, imenovana katepsin B (CTSB), neposredno povezana s spominom in spoznanjem. Razumevanje, kako ta beljakovina vpliva na možgane, pomaga zdravnikom, da se približajo tveganju demence in drugih degenerativnih možganskih stanj, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.



2. Dvigne vaše razpoloženje



Telesna aktivnost razbremeni stres, izboljša spanje in dvigne vaš duh. Zmanjšuje verjetnost tesnobe in depresije in se lahko uporablja pri zdravljenju le-teh simptomov.






3. Telesna aktivnost je najboljša nega kože na svetu

Vaša koža bo sijala, ker povečan pretok krvi prinaša kisik in hranila, ki izboljšajo zdravje kože.


4. Vadba vas bo ohranila mlade (dobesedno!)

Ne samo, da vam fleksibilnost in ravnotežje omogočata, da se hitro premikate in se počutite mlade, ampak tudi študije kažejo, da lahko vadba vašemu življenju doda do 5 let. To je zato, ker pomaga upočasniti staranje celic.


5. Spodbuja in pospešuje zdravljenje

Študije kažejo, da bodo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2, osteoartritisom ali srčnim popuščanjem ali ljudje, ki okrevajo po možganski kapi, obvladali simptome in se hitreje pozdravili z vadbo. Odvrzite zgodbe starih žena, ki vam govorijo, da ne uporabljate sklepov, če imate artritis ali kronične bolečine v spodnjem delu hrbta. Prava vrsta in količina gibanja lahko delata čudeže. Vsekakor pa se še prej posvetujte s svojim zdravnikom / fizioterapevtom o najboljši vadbi za vas, še posebej, če je vaše stanje hujše.




VIR:


91 views0 comments
bottom of page