top of page

Kako ostati FIT tudi v času decembrske karantene?

Čeprav je predbožični čas in silvestrski večer popoln izgovor, da si privoščite en kup pre-grešnih stvari, lenarjenja in gledanja televizije, to ne pomeni, da morate popolnoma opustiti svojo fitnes rutino. Ja, trenutno smo v karanteni, vse telovadnice za vadbo so zaprte. Težko se je prisiliti in narediti vadbo, saj imate zmeraj izgovor - otroci, služba, pospravljanje po hiši. Zavedaj se, da bodo te izgovori VEDNO prisotni in VEDNO bomo našli nekaj kar je "bolj pomembno", torej pospravljena soba ti pomeni več kot to da OSTANEŠ FIT. Ravno zato, sem letos oblikovala kratke 5 minutne izziv, kajti 5 minut ima vsak, ko ugotovite kako malo je 5 minut, boš video celo ponovila 2x ali 3x ali pa se celo odločila še za boljše rezultate in kupila cel ONLINE PAKET. V kolikor nadaljujete z vadbo, dolgoročno občutili koristi - in lahko uživali v dodatni hrani in pijači, popolnoma brez krivde in slabe vesti!

Torej, oglejmo si nekaj preprostih načinov, kako ostati v formi v prazničnem obdobju ...


1. DOLOČI SI ČAS ZA GIBANJE

Praznična decembrska sezona s seboj prinaša razburkani družabni koledar. Leto 2020 je v primerjavi s preteklimi leti tudi v tem drugačno, vendar vseeno mnoge zaznamuje to s Skype druženji ali pa še manj aktivnimi zadevami kot je gledanje TV, poležavanje in klepetanje ali nakupovanje na telefonu, vse to v zelo neaktivni obliki. Zato, če se trudite najti čas za vadbo, jo poskusite razporediti zjutraj takoj preden začnete dan. Zakaj? Ker popoldne se vedno zgodi, da si premisliš, si utrjujen/a ali zaspana, morda je na televiziji nekaj zelo zanimivega... Sama si svoj potek dneva vedno zapišem v Planner, da slučajno ne izpustim pomembne stvari in gibanje je med njimi!

Zakaj je gibanje pomembno? Telovadba je gotovo eno najučinkovitejših sredstev v boju proti stresu in z njim povezanimi odvečnimi kilogrami. 'Telovadba pospeši pretok krvi ter posledično povzroči, da se kortizol hitreje prestavi v ledvice ter se posledično tudi hitreje izloči iz vašega organizma. Priporočam tudi izvedbo HIT BARRE vadbe, ki ti bodo omogočile to. Preizkusi jo brezplačno.


2. SLADKARIJE IN PREGREŠNE STVARI SI PRIVOŠČITE ZGOLJ "NA IZBRAN DAN"

Torej praznovanje Božiča in Silvestrovanje sta zgolj dva dni (ne vsak dan v decembru). Čeprav nas "bombardirajo" s čokoladicami v obliki Božičkov in drugih prikupnih figuric z novimi neverjetnimi okusi, ki jih še nikoli nisi poskusil/a. Zberi si eno najboljšo čokolado (in ne 10) ter si jo prihrani za poseben izbran dan. Tudi piškotov in drugih pregreh ne rabiš pojesti v velikih količinah. Prav tako poudarjam, da "grešitev", ki jo naredite v večji meri 1x na leto se ne bo poznala na vašem telesu, problem je če to delate ves čas, vsak dan. Razumem tudi, da se včasih zaradi hudega stresa preprosto nemogoče upreti čokoladi ali kakšni drugi pregrehi, ki vas pomiri. Takrat pojejte le enega ali dva piškota namesto cele škatle oziroma le eno tablico čokolade. Če pa obstaja nevarnost, da se skušnjavi ne boste mogli upreti, potem že prej poskrbite, da ne boste imeli prav dosti izbire. Še enkrat poudarjam kupite eno sladko pregreho, majhno čokolado, ki jo boste lahko pojedli kar celo, saj je približno tako velika, kot bi si privoščili le tablico ali dve ta velike čokolade. Ali pa kupite majhno porcijo piškotov – tisto, v kateri so le trije ali štirje koščki.


Vas vaša družina/prijatelji vedno presenečajo s prepolnimi mizami dobrot? Najprej je najbolje, da preden greste na večerjo pojeste nekaj zdravega kar vas napolni. S tem vas ne bo več zamikalo, da bi veliko jedli ali se pretiravali, saj ste že jedli. Prav tako pomaga, da pred samim obrokom spijete en velik kozarec vode. PS. Tudi preskakovanje obrokov ni dobra ideja, ker boste posledično pozneje verjetno pojedli še več kot ste nameravali.


3. KARANTENA STIL - HRANA

V kolikor boste letos 100% doma, sami, dobro premislite kako boste izbirali dobrote, ki jih jeste. Izberite nekaj, v čemer lahko uživate samo v prazničnem času in ne nekaj, kar je ves čas na voljo, tako se boste naužili le-tega še za celo leto. Lahko pa se letos odločite za drugačno praznovanje, v zdravi meri pregreh. Pripravite zdrave sladice, ki jih lahko izbrskate na stricu Googlu.


4. ODPRAVITE STRES Z JOGO

Med prazničnim nakupovanjem, skrbjo za družino in grajenjem dobrih odnosov s prijatelji in znanci, je lahko december nekoliko stresen mesec. Četudi sicer pridno pazite na prehrano, vam lahko kroničen stres preprečuje, da bi izgubili kilograme, ali pa celo pripomore še k nekaj dodatnim kilogramom. Joga je lahko odličen način za sprostitev ob hkratnem razgibavanju mišic. Preizkusi jo brezplačno.


5. ZASTAVITE SI REALNE CILJE

V decembru je naš koledar veliko bolj zapolnjen kot običajno. Zastavite si cilje, za katere veste, da jih lahko dosežete, na primer 5 minut vadbe na dan, 1 kardio trening in 1 trening za moč ter proste dneve, da se prepustite - tako se boste izognili razočaranju in ostali motivirani vse do novega leta.


6. OSTANITE HIDRIRANI

Slana hrana, gazirane pijače, alkohol imajo pomembno vlogo sezoni decembra, zato ne pozabite spiti osem kozarcev vode na dan, da bo vaše telo ostalo hidrirano - poleg tega pa bodo vaši lasje in koža videti zdravi, kot nalašč za ohranjanje super FIT in ZDRAVEGA videza.


7. PRIVOŠČI SI DOVOLJ SPANCA

Če tekate naokoli in imate preveč stvari, vam telo ne bo moglo slediti. Poskrbite za vsaj osem ur spanja na dan, tako za duševno kot fizično počutje. Raziskava, ki so jo naredili na Univerzi v Chicagu je celo pokazala, da se je pri tistih, ki so skorajda vsako noč spali če šest ur in pol ali celo manj raven kortizola v telesu močno dvignila, s tem pa tudi njihov apetit in kilogrami. A ne le raven kortizola, tudi raven hormona grelina, ki povečuje občutek lakote in je zato znan tudi kot hormon lakote, se s kroničnem pomanjkanjem spanca postopoma povečuje, in to kar za 25 odstotkov, še pojasnjujejo strokovnjaki. Če se torej hočete izogniti stresu in kilogramom, pridobljenim na njihov račun, potem poskrbite, da boste spali vsaj sedem ali več ur na noč.


8. GIBAJTE SE ZUNAJ

Ko pa se vreme spremeni iz toplega in suhega v mrzlo in vlažno, se vsi stiskamo na toplem? Narobe! Tudi v zimskem času se moramo gibati zunaj odrasli kot tudi otroci, s tem krepimo svoj imunski sistem, krepimo telo, sprostimo um, hkrati pa si zagotovimo naravno pridobitev vitamina D.


85 views0 comments
bottom of page