top of page

Kako živeti bolj iz sebe - tudi v karanteni

Anita Gomezel, univ.diplomirana socialna pedagoginja, terapevtka transpersonalno- kognitive terapije (TCT®), Usui, Imara in Kundalini Reiki Mojstrica in učiteljica, v 8 letnem procesu učenja Nenasilne komunikacije po sistemu dr. Roseberga, predvsem pa ženska, kateri je osebni razvoj način življenja.


Tokrat sem se obrnila nanjo, saj se kot mnogi v teh časih sprašujem kaj je smisel življenja in kako živeti bolj iz sebe v času karantene. Menim, da je ona tista, ki nam lahko poda kar nekaj odgovorov in napotkov, ki nam bodo odgovorili na skrita vprašanja, katera si morda ne upamo postaviti na glas.

Anita Gomezel - Kako živeti bolj iz sebe?

Obdobje v katerem se nahajamo nam pritiska tja, kjer smo morda trenutno najbolj šibki. Vsak izmed nas se tako sooča s svojimi izzivi, ki na dolgi rok gotovo prinašajo rast, trenutno pa pogosto veliko frustracije, izgubljenosti, soočanja z neznanim, strah pred prihodnostjo.

Vse kar se dogaja zunaj nas so seveda vplivi, vendar pritiskajo na naše notranje tipke. Strah ne pride od zunaj, temveč od znotraj, neprijetna čustva se porajajo takrat, kadar so naše globje potrebe nezadovoljene in trenutno zunanja situacija pritiska na res osnovne, kot so potreba po varnosti, svobodi, bližini in pripadnosti, harmoniji, redu, ...


Bolj kot se izgubimo v masah zunanjega sveta, bolj izgubimo stik s sabo na noter in več je negotovosti in strahu. Občutek imam, kot da ljudje čakajo rešitev od zunaj, nove ukrepe, ki bodo prinesli mir, red in varnost in so vedno znova razočarani v teh tednih, ko vsega tega od zunaj kar ni in ni. Iz mojih izkušenj se pa sedaj samo bolj jasno kaže realnost, ki je prej uspela biti zakrita z iluzijo, da se svet dogaja zunaj nas, kar se ne. Zunanje stvari ne morejo direktno dati tistega, kar lahko živimo le od znotraj ven. Vse kar se dogaja zunaj je seveda vpliv, vendar ne dokončen. Več moči kot damo zunanjosti, manj je imamo navnoter. Če torej varnosti in miru ne uspemo najti v sebi, smo zelo vezani na zunanji svet, ki nam enkrat k temu doprinaša (in takrat zmotno mislimo, da nam to daje), drugič pa ne. Varnost in mir pa v bistvu vedno prideta od znotraj ven...zakaj se ju ne bi naučili torej najti in se z njima povezati tudi takrat, ko gre svet na zunaj nas v nasprotno smer?

Steber, ki ga zgradim v sebi je tisto, na kar se lahko vedno naslonim, ob tem neprestano spreminjajočem zunanjem svetu. Ta steber se gradi z fokusom in vztrajnostjo, z zavedanjem in pozornostjo, z delom na sebi na vzrokih in preseganjem svojih notranjih omejitev in zahteva več kot teh 5 korakov, katere v nadaljevanju navajam, vendar upam, da bodo dovolj vsaj za obrat fokusa od zunaj na noter in s tem lažje soočanje z izzivi, v katerih se nahajamo.

1. Obrni se vase.

Poišči tisti delček, ki ima hrbtenico, ki ve kdo je, kaj misli in čuti, ki ve, da ima pravico do svoje resnice in da ni ta nič manj vredna od vsake ostale in zaupaj vanjo. Nihče ne more vedeti kaj je prav zate, kaj moraš misliti ali čutiti. Četudi lahko trenutno rečejo kaj smeš ali ne smeš delati, je moč v tebi. Moč imeti svoje poglede in svojo resnico. Večkrat se samo zavej tega prostora v sebi in dihaj z njim. S tem ga krepiš.

2. Strah.

Če te preplavi strah, se spomni, da je samo čustvo, ki se zgodi, ker takrat ni več pristana v srcu. Najdi ta pristan. Če ne gre na noter, si pomagaj z vizualizacijo v kateri poiščeš prostor v stanovanju, kamor si predstavljaš, da pride varnost (si jo čimbolj živo predstavljaš) in se usedeš tja, v njen objem ter pustiš, da te preplavi njena energija in tako zaživi v tebi. Vedno imamo oboje v sebi- in »plus« in »minus«, od nas je odvisno kaj hranimo. Kar hranimo s svojo pozornostjo, tisto seveda raste. Pripravljam pa tudi on-line tečaj Premagaj svoj strah, ki te skozi to tehniko pelje v več korakih in pomaga preseči tudi vzroke za strah. Upam, da ugleda luč kmalu.

3. Stiki z bližnjimi.

Če ti več stikov z bližnjimi te dni kdaj predstavlja izziv, si ne nabijaj krivde (v smislu, da kako pa moraš tako čutiti, saj imaš svoje otroke in partneja/ko rad/a) , saj tu ne gre za ljubezen do njih, temveč ljubezen do sebe katero si zanemaril/a, da je sploh prišlo do frustracije v tebi. Namesto, da daješ fokus nanje in na to kar počnejo, ga raje obrni nazaj vase in se vprašaj, »kako se jaz ob tem počutiš?« in »kaj potrebujem, po čem hrepenim?« ter kaj lahko narediš, da tudi v dani situaciji poskrbiš za ljubezen do sebe (svoje meje, svoj prostor, svoj čas, svoj počitek), zato da bo polna kupica ljubezni do sebe, segla čez rob, še do njih.

V odnosih pogosto izgubljamo energijo z iskanjem »kdo je kriv, kdo bi moral kaj početi drugače, kdo je zmagal in kdo izgubil v zadnjem prepiru«- s takim delovanjem pa v bistvu izgubljata obe strani, saj ne gradita stika in razumevanja, temveč razdor. Komunikacija se začne najprej s komunikacijo s sabo, zato usmeri fokus vase preden, kaj izrečeš in najprej poglej, kaj se dogaja tam.

4. Daj fokus na tisto kar te dni lahko počneš, ne na to, kar ne moreš.

Pravila vzpostavljena od zunaj kaj hitro začenjajo pritiskati na našo potrebo po svobodi in v kolikor je ta ogrožena, pogosto raste jeza ali obratno, nemoč. Raje, kot da »žaluješ« za vsem kar trenutno ne moreš početi, usmeri pozornost v vse, kar lahko, pa morda nikoli ni bilo časa za to. Kaj vse napaja tvoje srce, kaj ga dela živo? Kaj mu daje energijo? To je tisto, za kar imaš sedaj čas, vabim te, da ga izkoristiš. Morda ob tem spoznaš, da lahko tudi po karanteni obdržiš marsikaj od tega in tako življenje dvigneš na drugo kvaliteto.

5. Ne pozabi skrbeti zase in svojo dobrobit/notranji mir/zdravje.

Imunski sistem se krepi na različne načine, ne samo s pomarančami in prehranskimi dodatki. Krepi ga vadba, krepijo ga občutki izpolnjenosti in zadovoljstva s sabo. Bolj kot so naše potrebe zadovoljne (ja tudi tiste, ne-fizične), bolj se počutimo celostni in živi. Čakati, da nam jih bo izpolnjevalo okolje je mimo, čas je, da se jih naučimo prepoznavati in čimbolj zadovoljevati sami- od znotraj, navzven. Tudi v karanteni, ne pozabi Živeti (se imeti fajn, uživati, biti samo prisoten/a z vsem kar je). Tega nam nihče ne more prepovedati (razen, če si sami).


V kolikor želiš vložiti v osebni razvoj še več, obišči spletno stran: http://osebni-razvoj.si/

311 views0 comments
bottom of page