top of page

Restorative Aerial  joga

Restorative yoga je namenjena tistim, ki bi potrebujejo dodaten oddih in sprostitev, kombinira se jo z Aerial variacijo, ki mnogokrat pomaga pri lažji izvedbi določenih asan. Skozi različne vaje (asane) se bodo mišice sprostile. Odstranile bomo večje napetosti, posledično pa se bomo skozi vadbo tudi sprostili – tako na fizični, kot tudi na mentalni ravni. Vadba je namenjena tudi tistim, ki bi se skozi vadbo radi umiril. Glavni poudarek restorative joge je, da s sproščanjem v pozah s pomočjo rekvizitov, brez napora ali bolečine dosežemo fizično, duševno in čustveno sprostitev. Vadba je zelo sproščujoča in počasna. Pri tem se uporabljajo različni rekviziti, kot so bloki, oporniki, odeje in trakovi, da imate podporo. Pozo se drži dlje časa. Ta praksa je odlična za uravnoteženje aktivnega urnika, tako si lahko privoščite odmor, ko se počutite pod stresom.


Naš parasimpatični živčni sistem se preko joga vaj (asan) stimulira, ko se sprostimo v poze, kar spodbuja sproščujoč odziv in zmanjšuje stres v našem telesu. Parasimpatični živčni sistem je med drugim odgovoren za upočasnitev srčnega utripa in dihanja ter povečanje dotoka krvi v vaše vitalne organe. Ob RELAX jogi boste začutili občutek miru in brezobličnosti,

Restorative joga nam pomaga preprečevati fizične in duševne učinke vsakodnevnega stresa ter lajša pogoste bolezni, kot so glavoboli, bolečine v hrbtu, anksioznost in nespečnost z uporabo umirjenih pozah in tehnik globokega dihanja.
• Globoko sprošča telo
• Umiri um
• Izboljšuje sposobnost zdravljenja in uravnoteženja
• Uravnoveša živčni in imunski sistem
• Izboljša vaš imunski sistem
• Izboljša vaše razpoloženje

NAVODILA ZA VADBO

OBLAČILA: 

Med vadbo nosite lahka in udobna oblačila, ki omogočajo nemoteno gibanje. Pri vadbi ste lahko bosi ali v nedrsečih nogavičkah s prstki, ki vam bodo omogočale lažje gibanje in oprijem s podlago. Gibanje bos ali v nogavicah na prstke je bolj naravno kot v športnih copatih, saj stimulira receptorje stopalnega predela, odgovorne za uravnavanje telesne drže. Osreden proprioceptivni priliv iz stopala je odločilen za zaznavo hoje. Napaka, ki jo počnemo je, da izbiramo vedno bolj oblazinjene čevlje, kar zmanjšuje stimulacijo telesa in izgubljamo občutljivost za lastno vzmetenje med hojo. Zaradi tega razloga so naša stopala vedno večja, ploska in šibkejša. Zato pri nas zagovarjamo gibanje brez obuval na različnih površinah, da počasi, a vztrajno, vračamo sposobnost vzmetenja stopalom, hrbtenici in čeljustnemu sklepu ob enem. 

HRANA IN PIJAČA:

Jogo je najbolje vaditi s praznim želodcem, priporočamo vam, da zadnji obrok zaužijete dve do tri ure pred vadbo. Pred vadbo popijte kozarec ali dva vode, med vadbo pitje odsvetujemo, saj tako lažje ohranjamo primerno toploto v telesu.

BLAZINA IN BRISAČA:

Pri vadbi potrebujete blazino, ki si jo lahko brezplačno izposodite v Studiu. Zaradi higene pa svetujemo, da s seboj prinesete še brisačo.

NA VADBO PRIDITE PRAVOČASNO:

Če prihajate na vadbo prvič, vas vabimo, da pridete vsaj 10 minut prej. Ali pa, da se naročite na individualni posvet, da vam pokažemo določene vaje in osnovna poimenovanja vaj. Prav tako pred začetkom lahko v miru izpolnite vpisni list.

ELEKTRONSKE NARAVE:

Izklopite jih. Če ste dežurni (zdravnik, medicinska sestra …) ali imate male otroke vas lepo prosimo, da jih nastavite na vibracijo in nas na to opozorite.

 

KOMUNIKACIJA:

Če imate kakršnekoli poškodbe, omejitve, skrbi, jih pred vadbo zaupajte pred začetkom vadbe. Prav tako, opozarjamo, da se med vadbo NE KLEPETA! Če vas karkoli moti ali imate vprašanje, dvignite roko in potiho vprašajte inštruktorico. Prosimo vas, da se izogibate glasnemu govorjenju, saj s tem motite vadbo ostalih udeležencev.

 

POČITEK MED VADBO:

Če kadarkoli potrebujete počitek lahko zavzamete položaj otroka, ki vam jo pokažemo pred začetkom vadbe, tudi če tega inštruktorica specifično ne omeni.

 

NAVODILA INŠTRUKTORICE:

Bodite pozorni na navodila inštruktorice, poizkusite slediti in se pri tem opazovati. Vaje izvajajte po svojih sposobnosti, nič več, nič manj, torej postopoma in potrpežljivo. Če čutite, da določene vaje, položaja iz kakršnegakoli razloga (poškodba, bolečina …) ne morete izvesti, obvestite inštruktorico in ta vam bo ponudila modifikacije ali alternativni položaj.

 

ZAMUJANJE:

V kolikor zamudite vadbo, se v tišini priključite skupini in vzamete blazino in pripomočke, ki jih boste potrebovali.

 

SPROSTITEV OB KONCU VADBE:

To je zadnji del vadbe, ki ga na uri izvajamo. Je pomemben del ure in ga, če je le možno, ne preskočimo, tudi če se nam mudi. Na ta način se boste sprostili in umirjeni odšli iz vadbe.

 

PO VADBI POČISTITE PROSTOR/BLAZINO:

Če ste si izposodili blazino, jo prebrišite in pošpricajte z razkužilom. Čistilo in krpice so na voljo pri inštruktorici. Pobrišite tla, če so mokra od potu.

VPRAŠANJA:

Na koncu ure se lahko pogovorite z inštruktorico, če imate kakršna koli vprašanja. 

bottom of page