top of page

Bootybarre...

Barre je vadba, ki zajema tehnike večih področij in sicer pilatesa, yoge, plesa, baleta in fitnesa. S kombinacijo elementov večih področij poskuša vadečemu ponuditi več, tako da lahko v eni uri izkusi več načinov vadbe, tako da se krepijo mišice in hkrati se poskrbi za fleksibilnost. Fluidno sestavljena vadbena ura katere cilj je izboljšanje ravnotežja, koordinacije in kontrole telesa, moči in drže.

Pri barre vadbi se za dosego rezultatov izkorišča teža lastnega telesa, gibi pa zahtevajo in izboljšujejo stabilnost jedra in hkrati ravnotežje. Končni rezultat, ki naj bi ga s to vadbo dosegli, je telo plesalca oziroma plesalke, torej močno, elegantno in vitko. Razlog za veliko popularnost (tudi med hollywoodskimi zvezdnicami) tiči v tem, da so ob rednih treningih rezultati dejansko vidni.

 

Pri tem se poudarja, da ne moremo pričakovati čudežnega hujšanja, saj je za učinkovito izgubo kilogramov potrebno spremeniti tudi prehrano.Prednosti Barre vadbe je:

- hitro oblikovanje postave

- dolgoročno izboljšana drža krepi jedro telesa

- vadba poskrbi za vitke ude

- poveča se vzdržljivost

- vadba nas napolni z energijo

- izboljša se gibljivost

- ima sproščujoč učinek

- krepi medenico in spodnji del hrbta (ledveno-križni del), boke in trebuh, ki naši hrbtenici nudijo

- učvrstimo stegna, zadnjico, trebuh, roke

- oblikujemo telo

- vadba zelo učinkovita pri kurjenju maščobnih blazinic

- in ohranjanju mladostnega videza.

Kako poteka vadba? Poleg droga ob steni se pri barre vadbi uporabljajo tudi drugi pripomočki med katerimi so lahko žoga, utežne ročke in elastični trakovi. 

NAVODILA  ZA  PRIHOD  K  VADBI

OBLAČILA: 

Med vadbo nosite lahka in udobna oblačila, ki omogočajo nemoteno gibanje. Pri vadbi potrebujete tudi nederseče nogavičke, ki vam bodo omogočale lažje gibanje in oprijem s podlago. Gibanje v nogavicah je bolj naravno kot v športnih copatih, saj stimulira receptorje stopalnega predela, odgovorne za uravnavanje telesne drže. Osreden proprioceptivni priliv iz stopala je odločilen za zaznavo hoje. Napaka, ki jo počnemo je, da izbiramo vedno bolj oblazinjene čevlje, kar zmanjšuje stimulacijo telesa in izgubljamo občutljivost za lastno vzmetenje med hojo. Zaradi tega razloga so naša stopala vedno večja, ploska in šibkejša. Zato pri nas zagovarjamo gibanje brez obuval na različnih površinah, da počasi, a vztrajno, vračamo sposobnost vzmetenja stopalom, hrbtenici in čeljustnemu sklepu ob enem. 

HRANA IN PIJAČA:

Dve uri do uro in pol pred vadbo zaužijte zadnji obrok.  Pred vadbo popijte kozarec ali dva vode. Priporočljivo je tudi, da pijete med vadbo, saj tako preprečimo dehidracijo in da ohranite primerno toploto telesa, naj ne bodo napitki pre-mrzli. 

 

BLAZINA IN BRISAČA:

Pri vadbi potrebujete blazino, ki si jo lahko brezplačno izposodite v Studiu. Zaradi higene pa svetujemo, da s seboj prinesete še brisačo.

NA VADBO PRIDITE PRAVOČASNO:

Če prihajate na vadbo prvič, vas vabimo, da pridete vsaj 10 minut prej. Ali pa, da se naročite na individualni posvet, da vam pokažemo določene vaje in osnovna poimenovanja vaj. Prav tako pred začetkom lahko v miru izpolnite vpisni list.

ELEKTRONSKE NARAVE:

Izklopite jih. Če ste dežurni (zdravnik, medicinska sestra …) ali imate male otroke vas lepo prosimo, da jih, nastavite na vibracijo in nas na to opozorite.

 

KOMUNIKACIJA:

Če imate kakršnekoli poškodbe, omejitve, skrbi, jih pred vadbo zaupajte pred začetkom vadbe. Prav tako, opozarjamo, da se med vadbo NE KLEPETA! Če vas karkoli boli, moti ali imate vprašanje, dviginite roko in potiho vprašajte inštruktorico. Prosimo vas, da se izogibate glasnemu govorjenju, saj s tem motite vadbo ostalih udeležencev.

 

POČITEK MED VADBO:

Če kadarkoli potrebujete počitek se lahko ustavite in nadaljujete, ko lahko.

 

NAVODILA INŠTRUKTORICE:

Bodite pozorni na navodila inštruktorice, poizkusite slediti in se pri tem opazovati. Vaje izvajajte po svojih sposobnosti, nič več, nič manj, torej postopoma in potrpežljivo. Če čutite, da določene vaje, položaja iz kakršnegakoli razloga (poškodba, bolečina …) ne morete izvesti, obvestite inštruktorico in ta vam bo ponudila modifikacije ali alternativni položaj.

 

ZAMUJANJE:

V kolikor zamudite vadbo, se v tišini priključite skupini in vzamite blazino in pripomočke, ki jih boste potrebovali.

 

SPROSTITEV OB KONCU VADBE:

To je zadnji del vadbe, ki ga na uri izvajamo. Je pomemben del ure in ga, če je le možno, ne preskočimo, tudi če se nam mudi. Na ta način se boste sprostili in umirjeni odšli iz vadbe.

 

PO VADBI POČISTITE PROSTOR/BLAZINO:

Če ste si izposodili blazino, jo prebrišite in pošpricajte z razkužilom. Čistilo in krpice so na voljo pri inštruktorici. Pobrišite tla, če so mokra od potu, ter pospravite pripomočke na svoje mesto, kjer ste jih vzeli.

 

VPRAŠANJA:

Na koncu ure se lahko pogovorite z inštruktorico, če imate kakršna koli vprašanja. 

bottom of page