top of page

Joga za otroke

Joga je več tisoč let stara znanost, ki prihaja iz Indije in se zadnje čase vse bolj uveljavlja tudi v Sloveniji. Zaradi vedno hitrejšega načina življenja in stremenja k popolnosti, tekmovalnosti in izkazovanju, je izbor vadbe Joga za otroke primeren in zaželen, saj izhaja iz naravnih gibov, ki so predšolskim otrokom zelo blizu.

 

Ura joge za otroke je sestavljena iz dihalnik tehnik, jogijskih vaj (asan) in sprostitve na zanimiv in igriv način. Otroci, ki vadijo jogo, so bolj zadovoljni, lažje se soočajo s svojimi občutki, premagujejo stres in so uspešnejši v šoli in v vsakdanjem življenju.

 

Joga za otroke vključuje individualen pristop, spodbuja enakost in netekmovalnost. Otroci z jogo »rastejo« na telesnem, kognitivnem, čustvenem in duševnem področju. Joga za otroke ima ugodne učinke na:

  • Telesno držo

  • Samozavest

  • Moč celega telesa

  • Kognitivne funkcije (mišljenje, spomin, pozornost)

  • Imunski sistem

  • Prebavo

  • Sprostitev telesa in misli

  • Spanec

Elena Lazarova in Erika Kobal

Inštruktorici joge za otroke

Elena Lazarova
Erika%20low-9_edited.jpg

Elena se opisuje kot srčna, energična, kreativna in odprto misleča punca. Ko pravi sama: "Svoje poslanstvo vidim v opolnomočanju otrok in mladostnikov, zato sem se tudi odločila za izobrazbo socialne pedagogike in na tem področju pridobila ogromno izkušenj pri delu z njimi. Ker mi joga vsakodnevno pripomore k čuječnosti, mentalni razbremenitvi in telesni pripravljenosti, je moja želja to znanje deliti tudi z najmlajšimi."

Erika je jogistično pot začela naključno, kar je najprej popeljala med odrasle. Zaveda se, da je joga tudi velik doprinos otrokom, zato se odločila, da svoje znanje nadgradi z izobraževanjem joge za otroke. Ključnega pomena pri jogi je, da se spodbuja enakost in netekmovalnost. Otroci z jogo resnično »rastejo« na telesnem, kognitivnem, čustvenem in duševnem področju.

Joga za otroke je primerna tako za deklice kot dečke stare od 3. do 10. let. S tem da ločimo dve skupine.

1. Pravljična joga za otroke od 3. do 5. leta.

2. Joga za otroke od 6. do 10. let.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4
bottom of page