top of page

4 načini za zmanjšanje napihnjenosti in utrujenosti po praznikih!

Zaključil se je decembrski čas, ko smo si privoščili različne dobrote. Adijo slastni piškoti, dobro vino in božanska tatarska omaka ...in še mnogo drugih dobrot kajne? heheh..


Po tem pa ste se morda znašli neprijetno napihnjeni. Tudi pri meni je bilo tako in kako sem si pomagala?


Tu so 4 preprosti načini za izboljšanje posledic božične / novoletne napihnjenosti:


1. Pojdite na sprehod

Preprost sprehod po velikem obroku je neverjetno terapevtski, saj spodbuja vaš metabolizem in pomaga pri zdravi funkciji črevesja. Prav tako naravno regulira vaš živčni sistem, zato je neverjetno pomirjujoč - kar je potrebno za optimalno prebavo. Vsak dan se odpravim na sprehod ob sončnem zahodu in to he moj najljubši del dneva.


2. Detox joga

Podobno hoji lahko tudi joga na nežen, a zdravilni način doda dinamične gibe, ki blagodejno vplivajo na želodec in črevesje. Ne veste, kje začeti? Obišči moj Youtube kanal ali se mi pridruži pri Online vadbi.

3. Pojej juho

Se kdaj vprašaš, zakaj ljudje jedo piščančjo / govejo juho z rezanci, ko so bolni? To je zato, ker je narejena iz kosti, ki so bogate s hranili. "Kostna" juha je neverjetno zdravilna za črevesje in je lahko odličen nadomestek obroka na dan po (alkoholnem) praznovanju. To je skoraj tako, kot da pritisnete "gumb za ponastavitev" za črevesje.

4. (P)ostani aktivna

Če se nenehno počutiš napihnjeno ti priporočam, da se odločiš za redno vadbo. Redna fizična aktivnost ima močan učinek na bakterije, ki živijo v prebavilih. Vem, bakterije v prebavilih in fizična aktivnost se slišita kot dve popolnoma nepovezani zadevi … ampak povezava je v resnici precej tesna.

Fizična aktivnost pomaga oblikovati zdravo črevesno mikrofloro. Dobra mera fizične aktivnosti lahko pomembno prispeva k ustvarjanju notranjega okolja, ki je prijazno koristnim mikroorganizmom:

(1) Pozitivno vpliva na delovanje prebavil in pospeši prehod hrane skozi prebavila.

(2) Ohranja zdravje prebavil in goji okolje primerno za razrast koristnih mikroorganizmov.

(3) Poveča raznovrstnost črevesne mikroflore.

(4) Povezana je z boljšimi zdravjem, nižjo telesno težo, ter rednim in kvalitetnim spancem, ki posredno prispevajo k raznovrstnosti in delovanju mikroflore.


Redna fizična aktivnost: obogati raznovrstnost in izboljša razmerje koristnih mikroorganizmov, pomaga ohranjati zdravje prebavil, nadzorovati delovanje imunskega sistema, ter naredi notranje okolje prijazno koristnim mikroorganizmom in neprijazno škodljivim mikroorganizmom.


Zaključek je edini logičen: zdrava mera fizične aktivnosti je povezana z močnim zmanjšanjem pojavnosti bolezni prebavil.

287 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page