top of page

Poletje in primerna prehrana..

Poletje lahko lahko prinese tudi različne zdravstvene težave, kot so dehidracija, želodčne težave, bakterijske okužbe, sončarice itd. Zato morate poskrbeti, da jeste pravilno hrano (polno vitaminov in antioksidantov) in uveljavljate pravi količinski vnos hrane in vode.

1. JEJTE SEZONSKO SADJE IN ZELENJAVO

Sezonska hrana ima več hranilnih snovi. Npr. paradižnik, ki zraste pozimi v rastlinjaku, ima voden okus in ni niti približno tako rdeč kot tisti, ki poleti zraste na vrtu. Značilnost sezonske hrane je, da je bolj dozorela, ima več antioksidantov, vitaminov in ostalih hranilnih snovi, potrebnih za zdravje. Ker lokalna hrana naredi krajšo pot do potrošnika, ima višjo hranilno vrednost in vsebuje manj aditivov (konzervansov, barvil) in pesticidov.

Sadje in zelenjava, ki imata dolgo transportno pot, imata manj vitaminov A, B, C in E.

Zato poskusite pridobiti in jesti hrano od bližnjih kmetov ali celo iz domačega vrta, vsa hrana s poreklom v tujini, je morala narediti resnično dolgo pot, kar vemo kaj pomeni.


2. BODITE HIDRIRANI

S kozarcem vode pričnite svoj dan, takoj ko se vstanete. Tudi starodavna kitajska in indijska medicina učita, da je za začetek dneva dobro popiti kozarec mlačne vode, ki nam lahko pomaga pri zagonu prebavnega sistema, poleg tega pa nam zagotavlja še številne druge ugodne učinke. Voda naj ne bo prevroča, da ne bi na ta način poparili grla.


Pitje tople vode lahko pomaga pri izgubi kilogramov. Če boste uživali toplo vodo, se to seveda ne bo poznalo na vaših kilogramih, bo pa postopek pomagal pri vašem načrtu hujšanja. Topla voda z dodatkom limone, ki jo spijete zjutraj na tešče, namreč lahko pripomore k pospešitvi vašega metabolizma, kar vašemu telesu omogoča večjo porabo kalorij čez dan.


Topla voda ima pozitiven učinek na vašo presnovo in prebavo, saj kot taka razširi vaše krvne žile in spodbudi pretok krvi skozi in v črevesje ter na ta način pomaga pri prebavnem procesu. Če boste dan začeli s kozarcem ali dvema tople vode, bodo občutki napihnjenosti in bolečin v trebuhu izzveneli. Toplejša temperatura vode naj bi imela tudi hitrejši hidracijski učinek na telo, posledično pa so maščobe v telesu bolj topne.


Pitna voda je izredno pomembna, saj pomaga rehidrirati telo in pomaga bolje delovati. Ključno je, da popijete VSAJ 8-10 kozarcev vode in si zagotovite dobro hidrirano telo. Ne pijte izredno ohlajene vode, saj je to velik šok za telo.


Mnogi trdijo, da pitna voda lahko pomaga pri hujšanju - in to je res. Pitna voda lahko poveča presnovo za 24–30% v obdobju 1–1,5 ure, kar vam pomaga izgorevati nekaj več kalorij. Ne verjameš? Preberi si članek v angleščini.


Ena izmed raziskav je pokazala, da je pitje pol litra vode približno pol ure pred obrokom dietetikom pomagalo pojesti manj kalorij in izgubiti 44% več teže, v primerjavi s tistimi, ki vode niso pili. Preberi si članek v angleščini.

3. ZMANJŠAJTE OBROK

Čez poletje je dobro jesti lažje obroke, še posebej za večerjo. Še posebej če se vaša teža povečuje, potem vam je lahko jasno, da je vnos hranil na dan večji kot njihova poraba. Ker pa se kot ljubitelj dobre hrane težko uprete dobrotam na mizi, poskusite z naslednjo zvijačo.

Najboljši način za zmanjšanje vnosa hrane, ne da bi se pri tem čutili prikrajšane za užitek, je rahlo zmanjšanje obrokov.


4. JEJTE VEČ “VODENE - HLADNE” HRANE

Sezonska hrana kot npr. lubenica, kumare … ne rastejo v tem času po naključju. Omogočajo namreč hlajenje telesa, prav tako takšna hrana vsebuje več vode, ki jo tvoje telo v vročih dnevih resnično potrebuje.


48 views0 comments
bottom of page