top of page

4 razlogi, ki te bodo prepričali, da treniraš zjutraj!

Updated: Apr 3, 2020

1. SPOČITO TELO IN IZOGIB IZGOVOROM

V kolikor nisi jutranja oseba, bo na začetku nekoliko težje, vendar ti zagotavljam, da boš sčasoma lahko zjutraj izvedla boljši trening, kot bi ga pozneje čez dan. Tehnično je tvoje telo zjutraj spočito, zaradi česar imaš več energije in možnosti, da narediš boljši trening. Poleg tega, lahko to postane rutina, ki ti ostane za celo življenje. Če telovadiš zjutraj, boš tudi manj verjetno preskočila druge obveznosti »tvoj prijatelj/ica nikoli ne bo premaknila rojstno dnevne zabave na 7 uro zjutraj, tako da se lahko izogneš izgovorom, ki ti vedno znova preprečijo, da ne telovadiš. Ko se enkrat privadiš na jutranji ritual, študije kažejo, da lahko tvoje telo kasneje čez čas celo presega svoj popoldanski vrhunec.


2. MANJ STRESA

Na delu boš občutila manj stresa. Ljudje, ki redno telovadijo zjutraj, poročajo, da se počutijo opolnomočeni, srečni in zadovoljni, hkrati pa lažje usklajujejo svoje poklicno in zasebno življenje. Znanost pravi, da je to res!


3. KAVA JE ŠE VEDNO LAHKO DEL TVOJE JUTRANJE RUTINE

Sedaj si verjetno že pomislila – ali moram preskočiti moj jutranji ritual s kavo? .. Ne, ne rabiš! Kofein je lahko gorivo za vadbo, ki jo boš izvajala. Tudi tu raziskave dokazujejo, da lahko poraba kofeina pred vadbo poveča hitrost, vzdržljivost in splošno kakovost treninga. Če spiješ skodelico kave pred vadbo, boš lahko pri vadbi porabila več kalorij. Seveda, preveč kofeina lahko povzroči tudi negativne učinke in posledično ne bo izboljšal tvoje zmogljivost, zato ga ne pretiravaj.

4. ZJUTRAJ POKURIŠ VEČ MAŠČOB

Zjutraj lahko pokuriš več maščob. Sicer na to temo obstajajo številne nasprotujoče si raziskave o prednosti in slabosti vadbe na prazen želodec, nedavna študija kaže, da lahko pri vadbi pred prvim obrokom pokuriš do 20 odstotkov več telesne maščobe. Samo ne čakaj potem na kosilo! Zapolni svoje telo »z gorivom« takoj po treningu, tako boš pospešila svoj metabolizem in zmanjšala verjetnost prenajedanja kasneje.

Skratka poleg omenjenih 4 razlogov, ki bi te že morali prepričati, da se vstaneš zgodaj in potelovadiš pred službo bom izpostavila še to, da jutranja vadba manjša apetit, pospeši metabolizem, izboljša počutje, čez dan ljudje, ki telovadijo sprejemajo boljše prehranske odločitve in še bi lahko naštevala…


V kolikor sem te prepričala, se mi pridruži na jutranjih vadbah v Sežani ob ponedeljkih in sredah – dva termina 06-07 in 07-08. Čimpreje mi sporoči ali si za, da že v Februarju začnemo s spremembo!
258 views0 comments
bottom of page