top of page

Kaj je Multi-style yoga - Vinyasa flow?

Updated: Apr 3, 2020

Zakaj med Multi-style yogo ali Vinyaso delamo toliko donward facing dog-ov? Se sprašujejo mnogi, ki obiščejo mojo uro vadbe.

Učenci so se na mnogih urah ob prehodu iz bolj obnovljive Hatha joge prakse v bolj dinamično prakso Vinyasa Flow občasno spraševali, zakaj moramo narediti toliko psov navzdol, Chaturangas in Upward Dogs… zakaj je praksa tako fizično zahtevna in kako je ta oblika joge dragocena pri bolj sproščujoči praksi?

Odgovor je, da so vse jogijske prakse odlične… toda tisto, kar ponuja bolj dinamična praksa, kot je Vinyasa Flow, je, da telo pripelje v fizično moč, gibčnost in vitalnost, um v ravnotežje in mirnost ter pomaga ustvariti "posodo" za svoja gibanja in izkušnje v življenju.


S starostjo izgubljamo mišično maso. To je posledica naravnih sprememb naše kemije. Namreč nimamo več hormonov za vzdrževanje mišic, ne da bi pri tem delali. Posledica manjše mišične mase je, da se naša presnovna hitrost upočasni. Presnovna hitrost je količina energije, ki jo potrebujemo na dan za gorivo in delovanje telesnih sistemov. Mišična masa je zelo presnovno aktivna in za vzdrževanje potrebuje veliko energije. Nasprotno telesna maščoba ni presnovno aktivna ter za vzdrževanje potrebuje zelo malo energije. Pravzaprav samo sedi. Torej, v idealnem primeru, da ohranimo stopnjo presnove v zdravju, kar pomeni, da so naša telesa vitka, živahno zdrava in energijsko naravnana, moramo ohranjati zdravo količino mišične mase. Tako krepitev dela joga sistema Vinyasa Flow pomaga, da ne samo, da smo močnejši v svojem telesu, ampak tudi pomaga, da zgradimo in vzdržujemo višjo hitrost presnove, ohranjamo svoje telo v stanju živahnosti, da bomo lahko še naprej uživali aktiven vsakdan, šport, rekreacija, ohranjanje zdrave drže in zmanjšuje tveganje za poškodbe in tegobe, kot so osteoporoza in srčne bolezni.


Prav tako pa tudi, ko nas večina delovnega dne preživi za računalnikom, uravnoteženo krepitveno delo joge Vinyasa Flow nam pomaga uravnotežiti mišice telesa in pripeljati držo v boljše poravnavo. Če sedimo za pisalno mizo, imamo v zgornjem delu hrbta šibkost in napetost, ki "zaokroži" hrbet, zategne in skrajša mišice vratu, dokler glava dobesedno ne štrli naprej. V uravnoteženem programu joge raztegujemo in krepimo telo v vseh gibanjih, da preprečimo posturalne prilagoditve delu na mizi in pripeljemo telo v bolj zdravo uskladitev. Dobra drža zagotavlja dobro prekrvavitev, dobro delovanje živčnega sistema, manjše poškodbe in obremenitve ter bistrejšo pamet. In zlasti pri psu navzdol - donward facing dog, z obrnjeno telo, podaljša hrbtenico in prepreči držo, ki je vezana na mizo.


Vinyasa Flow pomaga graditi in vzdrževati močne kosti, mišice in vezivno tkivo, da ohranijo visoko presnovo, zdravo držo in aktivno in živo telo. V študijah žensk, starejših od 65 let, velik odstotek ni imel več moči, da bi segel do omare in spustil pločevinko juhe na pult - to kaže na izgubo moči, ki nam ne omogoča aktivnega vsakdanjega življenja in življenja neodvisno z našo starostjo. Fizično delo joge Vinyasa Flow zagotavlja, da bomo imeli moč, ravnotežje in delovanje za ohranjanje zdravja v naših starejših letih.


Joga je "funkcionalna vadba", torej: telo deluje v povezavi z vsemi sistemi in deli telesa, kakor uporabljamo telo. Tvoje telo bo skozi Vinyasa flow pokurilo več kalorij, izboljšalo bo ozaveščenost telesa / uma, izboljšalo bo poti gibanja. Povečala se bo gibčnost, gibljivost in "milost v gibanju".

Zate je pomembno, da delaš v svojem tempu, ko razvijamo moč, spreminjaš in prilagajaš vajo, kot je potrebno, ko telo postane močnejše, prožnejše in se izboljšuje tehnika, nadgradiš in postopoma napreduješ. Za-to poskrbim jaz, da smo varni in da so izbrane asane učinkovite.


94 views0 comments
bottom of page