top of page

10 razlogov, zakaj se nam moraš pridružiti pri relaxing jogi

Updated: Apr 3, 2020


Včasih morate upočasniti svoj tempo življenja. Ko skozi vaše življenje dirkate s polno hitrostjo, je tako tudi z vašim umom. Restorative joga, ki sem jo sama poimenovala RELAXING yoga pomagamo zagotoviti telesno in duševno ravnovesje za preprečevanje stresa in tesnobe, z uporabo rekvizitov - hammocka, blokov ali drugih pripomočkov. Skozi asane oz. ki jih držite dlje časa dosežete prednosti globokega in pasivnega raztezanja.


V različnih asanah (pozah) morate držati vsaj nekaj minut, na mestu pa lahko ostanete do 15 minut s podporniki, blazinami, bloki itd., ki podpirajo vaše telo v polnem, dolgem in udobnem raztežaju.


In zakaj naj bi bilo to koristno? Zate sem našla kar nekaj razlogov za to, da se nam pridružiš.


1. Poleg aktivne vadbe potrebuješ počitek

Mislite, da morate vedno močno "delati in telovaditi kot nori", da boste telesu koristili? Aktivna vadba je čudovita, vendar tvoje telo potrebuje tudi počitek. Dolge, podprte poze pomagajo telesu, da se telo popolnoma zmehča in omogoči natančno pozicioniranje tvojega telesa.


2. Poveča prožnost

Vse oblike joge vam pomagajo, da postanete bolj prožni, vendar redna uporaba restorative poz hitreje pripelje do te nirvane. V kolikor boste vadbo preizkusili, raziskujete, kaj se zgodi, ko sprostite napetost, ki jo vaše telo navadno drži.


3. Ugotovite, kje imate svoj stres

Restorative položaji vam omogočajo, da opazite, kje vas napetost drži. Napetosti so nekako kot barvilo, ki se prilepi na vaše dele telesa in vas omeji. Ko pridete do tega spoznanja, lahko v vsakdanjem življenju naredite majhne spremembe, da zmanjšate stres in napetost, ki se kopiči v telesu.


4. Znebite se maščobe in shujšajte

Študija iz leta 2013 na kalifornijski univerzi v San Diegu je pokazala, da Restiratuve joga pomaga ženskam s prekomerno telesno težo pri odvajanju maščob. Študija je primerjala jogo z aktivnejšim režimom raztezanja v 48 tednih in ugotovila, da so ženske in moški, ki se ukvarjajo z restorative jogo, izgubile več podkožne maščobe. Ena od razlag je, da obnovitvena joga znižuje raven kortizola - od tega so visoke ravni povezane s povečano trebušno maščobo.


5. Spodbudite in izboljšajte svoj imunski sistem

Redna izvedba restorative vadbe pomaga izboljšati vaš imunski sistem in vas ščiti pred vsemi temi virusi prehlada in gripe, ki letijo naokoli.


6. Uravnovesite živčni sistem

Ob obisku restorative joge vpletete živčni sistem in spravite svoje telo v stanje, ki omogoča obnovo in pomlajevanje. Prednosti vključujejo optimizacijo pretoka energije do organov, obnovo tkiva in zmanjšan odziv "boj ali beg".


7. Umirite svoj um

Restorative joga ima lahko pomirjujoč objem za vaš pretirano stimuliran um. Pazite, čeprav se zdi, kot da jogisti med vadbo spijo, a ko enkrat zaidete k vadbi in se soočite z asanami, spoznate, kako zahtevne so lahko. Bodite potrpežljivi, samo zato, ker telo počiva, še ne pomeni, da bo vaš um samodejno molčal.


Sčasoma se boste naučili, kako se spustiti v tišino in se v tem trenutku mirno zabavati.


8. Okrevanje od bolezni

Vsi potrebujemo počitek, ne glede na to, ali si opomoremo zaradi mišičnega naprezanja, zlomljene kosti, gripe ali kronične bolezni. To, da ne izvajate bolj "aktivnih" asane, ne pomeni, da ne morete imeti koristi od zdravilnih sposobnosti joge.


Restorative joga vam omogoča, da vadite, ko imate malo energije in vaše telo gradi moč.


9. Zdravite čustveno bolečino

Tako kot morate zgraditi fizično moč po bolezni, morate tudi zdraviti čustvene poškodbe. Restorative položaji (asane) ponujajo pomirjujočo nego, ko predelate izgubo ljubljene osebe ali razmerja, se sprijaznite s spremembo v življenju ali se spopadate z depresijo ali tesnobo.


10. Upoštevajte prakso meditacije

Če želite imeti koristi od meditacije in niste prepričani, kako začeti ali kako nadaljevati, restorative joga ponuja most med znanimi pozami in mnogim neznanim in pogosto zastrašujočim načinom meditacije.


Med vadbo "obnovitvene joge" se lahko počutite ranljivo, čustveno ali tesnobno - vse to je del močnega procesa, kjer ustvarite prostor in se prepustite.


46 views0 comments
bottom of page