top of page

Zakaj skupinske-vodene vadbe?

Updated: Apr 3, 2020

Dandanes je že marsikdo naredil trening, ki ga je izvedel sam doma - ali preko televizijske oddaje, Youtube kanala ali preko drugih omrežjih. Vendar pogosto se to preobrne zgolj v poskus. Vajo izvedeš zgolj enkrat ali pa vaje izvajaš zgolj 2 ali 3 tedne. Le redki se vztrajno držijo tega, da zadan trening izvajajo dlje časa. Pogosto se zgodi tudi, da nekatere vaje sploh ne izvedeš, kljub temu, da bi bil vajo sposoben narediti.


Le zakaj je temu tako?


MOTIVACIJA SKUPINE

Motivacija je eden glavnih dejavnikov, ki vpliva na tvoje trdo delo. Pogosto se mnogi redkeje poslužujejo notranje motivacije, kot tiste, ki nam jo dajejo drugi. Zato je pogosto zmogljivost posameznika večja v skupini kot doma, saj nas za uspešnejše izvajanje vadb motivirajo drugi, ki so prisotni na vadbi. Velik dejavnik imajo tudi sami trenerji, ki poskušajo motivirati svoje vadeče s svojim vzgledom ali karizmo. Pogosto je udeležba na skupinskih vadbah odvisna tudi od prijateljev ali znancev, ki prav tako obiskujejo vadbo, saj pridejo dnevi, ko nas prav za prav "prisilijo", da se vadbe udeležimo.


ZABAVA IN DRUŽENJE

Ne le, da skupinska vadba deluje motivacijsko, hkrati je tudi zabavna. Saj ob prisotnosti drugih lažje zdržiš intenziven trening, ura hitreje mine, poleg tega pa zraven tudi zabavaš. Veliko ljudi na treningih spozna tudi nove prijatelje, ki lahko v tvojem življenju ostanejo za vedno, saj so to posamezniki, ki imajo iste interese.


NADZOROVAN TRENING

Skupinski trening je vedno nadzorovan s strani trenerja, ki vadeče popravlja in usmerja. Hkrati poskrbi, za to da greš preko sebe in narediš kakšno vajo več kot ponavadi.


VIRTUALNI SVET IN PRIHODNOST

Ljudje smo družbena bitja. Nekateri so samotarji, a večina od nas ljubi biti okoli drugih ljudi. Radi se smejemo in zabavamo. Menim, da je to eden od najboljših dejavnikov skupinske vadbe. Mnogi ljudje se prijavijo na vodene skupinske vadbe, da postanejo boljši in na tej poti postanejo prijatelji s tem vzajemnim ritualom. Veliko skupinskih športov dokazuje, da je skupinski duh tisti, ki te pripelje do zmage in vztrajnosti - košarka, nogomet, rokomet, odbojka idr. in če to ne bi bilo res, takšni športi sploh ne bi obstajali.


Nazadnje, v svetu, kjer smo postali tako odvisni od elektronske pošte in pošiljanja sporočil, skupinske vadbe, ki nudijo to človeško interakcijo, počasi izginjajo. Danes lahko storimo skoraj vse virtualno, praktično ne da bi kdaj govorili z osebo. Kljub temu, lahko poskusite pobegniti od omenjenega virtualnega dela, skupinske dinamike dela ne bo nikoli možno nadomestiti virtualno.


Pojdite iz vaše hiše in se srečajte z drugimi ljudmi, ki imajo skupni interes, kot ste vi. Nikoli ne veste, morda boste spoznali nekaj pravih prijateljev namesto tistih, ki jih najdete na spletu.79 views0 comments

Comments


bottom of page