top of page

Yoga Chair - Kako pravilno izvesti vajo?

Updated: Apr 3, 2020

Mnoge vaje in pozicije lahko izvedemo dokaj hitro in enostavno, brez dodatnega truda, dodatne moči ali prožnosti. Medtem, ko nekatere pozicije in vaje še posebej pri jogi od nas zahtevajo, da se nekoliko bolj skoncentriramo, da jo izvedemo pravilno. Utkatasana oz. yoga chair ali slovensko joga stol spada v kategorijo, ki izgleda kot lahkotna, preprosta in enostavna, vendar, ko poskusite, boste ugotovili, da zahteva veliko prilagodljivost v ramenih ter stabilnost jedra (trebušnih mišic) in moči v nogah.


Pri vaji morajo biti pete med izvajanjem vaje pri miru in na tleh, zaradi česar se bodo aktivirale tudi mišice na podplatu. Vajo izvedeš tako kot da bi se poskušal/a usesti na stol, le da bi se tik pred tem ustavila. Pri tem moraš uporabi jedro oz. trebušne mišice. Ko držiš pozo, pri tem pazi, da dvigneš medenico v bolj pokončno poravnavo pozicijo in zgornji del hrbta rahlo nagneš naprej, ko prideš do te poze dodaj še roke.

Omenjena vaja bo okrepila tvoja stegna in ti pomagala stabilizirati kolena. Roke in ramena pa bodo pridobili moč in prilagodljivost. Ko dosežeš, da bodo roke ravno tam kjer so ušesa in ko boš utegnila/a raztegnili mišice med rebri, boš povečal/a tudi svojo sposobnost dihanja. Poza lahko pomaga izboljšati tudi pri izboljšanju drže.Pogosto prihaja pri izvajanju tudi do napak. Zato pazi, da ne pride do ekstenzije v hrbtenici ter da tvoja kolena ne bodo šla daleč čez prva dva prsta.

V kolikor ti vaja ne dela težav jo lahko nadgradiš, tako da stopiš na prstke z levo in nato z desno nogo. Pri tem lahko pozo držiš ali dodajaš manjše pulze kot da bi se zopet želel/a usesti in ponovno vstati.

Je tudi tebe ta vaja navdušila? V kolikor ja, napiši kakšen komentar ali povprašaj kaj te še zanima.


108 views0 comments

Commenti


bottom of page