top of page

ZDRAVA VELIKONOČNA POTICA

Updated: Apr 3, 2020


Po napornih treningih barre vadbe, morda po boot campu, pilatesu, jogi ali aerobiki, osebnem treningu ali drugi skupinski vadbi, je čas da svoje telo ob prazniku (Veliki noči) nahraniš z dobro, kvalitetno in predvsem zdravo hrano, da ne zavoziš vse tisto za kar si delal/a. Se boš letos torej uprl/a mami ali drugim članom družine in spekel/a svojo ZDRAVO potico? Ja! Jaz to počnem že 3 leta in veš kaj? Tudi ostali družinski člani so začeli posegati po zdravi hrani. Letos sem pripravila kar DVE! BERI DALJE! :)

1. ZDRAVA POTRATNA POTICA

V kolikor bi se letos želel/a izogniti ogljikovim hidratom je potratna potica prava izbira zate. Vendar vedi, kljub temu, da je ta potica z manj OH še ne pomeni, da lahko poješ vso sam/a. Tudi tukaj se priporoča zmernost, saj je zaradi kopice oreščkov to kar poštena kalorijska bomba.


Testo, ki se ga ovije okoli je na vrsti PRVO, saj medtem, ko delaš ostale plasti počiva v hladilniku.

  • 100g mascarpone sirčka, sama sem ga kupila v HOFRU (light verzijo)

  • 3 žlice indijskega trpotca, le-ta mora biti fino mlet in ne cel z luščinami

  • 3 žlice SUKRIN GOLD

  • 3 žlice mletih mandljev

  • 1 žlička pecilnega praška

  • 1 žlička suhe limonine lupinice

  • 2 jajci

V eni posodi zmešaj jajci, sladkor, limonino lupinico in mascarpone, v drugi pa mlete mandlje, indijski trpotec in pecilni prašek. Suhe sestavine nato dodaj k mokrim in jih zmešaj, nato maso odložiš počivati v hladilnik. Medtem že prižgeš pečico na 180 stopinj, saj ko zaključiš z naslednjim biskvitom pričel/a s peko.


Svetel biskvit

  • 1 jajce

  • 3 žlice SUKRIN GOLD

  • 5 žlic mletih mandljev

  • 1 žlička pecilnega praška

  • pol stroka vanilije ali vanilijev rum

Preden začneš s svetlim biskvitom, se že pripravi na temnega. 65% čokolado stopi (v mikrovalovki ali na ognju, da bo ob pripravi temnega biskvita čokolada že mlačna.


Jajce s sladkorjem zmešaj v penasto zmes (cca. 5-6 minut). Dodaj semena iz polovice stroka vanilje, mešanico mletih mandljev in pecilnega praška pa nežno vmešaj na roko. Zmes zlij v ozek pekač, ki ga ne rabiš podmazati z maslom, vanj lahko vstaviš zgolj peki papir (enako velja za temen biskvit). Pekač za 8-10 minut položi v segreto pečico.


Temen biskvit

  • 2 jajci

  • 3 žlice SUKRIN GOLD

  • 65% čokolada stopljena

  • 5 žlic mletih mandljev

  • 1 žlička pecilnega praška

Jajci zmešaj s sladkorjem v penasto zmes. Vsuj vse suhe sestavine in vmešaj ročno in nato za svetlim pecivom položi v pekač z istimi merami ali kar v isti pekač.


Orehov nadev

  • 250 g orehov

  • 1 jajce

  • 3 žlice SUKRIN GOLD

  • 3 žlice mascarpone sirčka

  • 1 žlička kakava v prahu

Vse sestavine pazljivo položi v posodo in jih zmešaj na roko.


Skutin nadev

  • 1 jajcem

  • 350 g skute

  • 3 žlice SUKRIN GOLD

  • vanilijev rum

  • limonina lupinica

Prav vse naštete sestavine vrzi skupaj in jih zmešaj.


NA KONCU:

Prvo testo, ki je sedaj počivalo v hladilniku razvalaj čimbolj na tanko po papirju za peko. Razvaljano testo postavi v pekač kar s papirjem za peko, saj je testo tako tanko, da brez njega prelaganje in vstavljanje ne bo šlo. Testo, ki bo pogledalo iz posode odreži in nato zopet uporabi za "pokrivalo potice). Nato sestavi potico. PS. na robu mora ostati dovolj prostora, da lahko na koncu prekriješ vrh. Kako si sledijo nadevi in biskviti?

1. spodaj je prvo testo na peki papirju

2. nato pol orehovega nadeva

3. temen biskvit (testo vmes polij z mlekom, da ne bo potica tako "suha")

4. skutin nadev

5. svetel biskvit (testo vmes polij z mlekom, da ne bo potica tako "suha")

6. preostal del orehovega nadeva

7. "pokrov" od prvega testa


Nato potico znova postaviš v pekač za 40 minut, 180 stopinj. Preden tem pa ne pozabi celo preluknjati z majhnim zobotrebcem.


2. KOKOSOVA ZDRAVA POTICA

Pri kokosovi potici lahko namesto klasične bele moke uporabimo kombinacijo pirine moke in fino mlete kokosove moke.


Sestavine za testo:

  • 500 g moke (400g pirine, 100g fino mlete kokosove moke)

  • 65% čokolada, ki jo stopiš, ko jo vmešaš v maso naj bo le-ta že mlačna

  • 100 ml mlačnega mleka (lahko tudi kokosovo, mandljevo)

  • 1 zavitek kvasa

  • 1 žlička kokosovega sladkorja ali Sukrin Gold

  • 1 žlička pirine moke

  • 100 g masla

  • 1 jajce

  • naribana lupinica 1 limone iz ekološke pridelave

V posodico z mlačnim mlekom nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in moke, ter gladko zmešamo z metlico. Pustimo, da podvoji svoj volumen. Na blagem ognju stopimo maslo. Odstavimo, dodamo jajce, sladkor in limonino lupinico.Vzhajan kvas dodamo k moki, prilijemo še maslo z jajci in umešamo z mešalnikom z vijačnima stepalkama. Po potrebi dodamo še malo mleka. Nato vlijemo še stopljeno čokolado, vztrajno mešamo. Ko se mešalnik utrudi, nadaljujemo z ročnim gnetenjem. Dobro pregneteno testo bo bolj rahlo in voljno, zato smo pri gnetenju vztrajni. Oblikujemo kepo voljnega in elastičnega testa, jo položimo v skledo, prekrijemo s krpo in pustimo vzhajati uro do uro in pol. Po pol urah ali uri jo še enkrat pregnetemo.


Medtem pripravimo nadev.

  • 1 jajce

  • 300 g skute

  • 100 ml mleka

  • 1 žlico limoninega soka

  • 3 žlice sladkorja SUKRIN GOLD

  • vanilijev rum

  • limonino lupinica

  • 250 g kokosove moke (grobe)

Vse skupaj zmešaš z mešalnikom in po potrebi dodajaš mleko.

Izdelava potice:

1. Testo razvaljamo v tako dolžino in širino, da bo ustrezalo vašem pekaču

2. Po testu z lopatko razporedimo kremo.

4. Potico tesno zvijemo.

5. Položimo jo na peki papir v željen pekač.

6. Potico večkrat prebodemo z dolgo iglo.

7. Postavimo jo v hladno pečico, ki jo prižgemo na 170 stopinj.

8. Medtem, ko se pečica segreva, bo potica vzhajala. Potico pečemo 50 do 60 minut od trenutka, ko se pečica segreje na želeno temperaturo.

9. Na polovici peke jo prekrijemo s papirjem za peko, da se skorjica ne bi preveč zapekla.

10. Pečeno stresemo na mrežico za hlajenje, prekrijemo s krpo in ohladimo.

11. Potico hranimo ovito v aluminijasto folijo ali v nepredušno zaprti posodi. Lahko jo tudi zamrznemo.

Dober tek dragi moji in lepe praznike!


Vaša Erika :)

190 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page