top of page

Zakaj imam več kilogramov, kljub temu, da redno telovadim in se zdravo prehranjujem?

Pri tem, pa želim, da se sama pri sebi vprašaš naslednje:

1. Ali si res 100% upoštevala nasvete zdravega prehranjevanja, ali si se večkrat prekršil/a kot bi "lahko"?

2. Ali si res redno telovadila?

3. Ali veš, da so mišice, ki si jih pridobila s telovadbo težje od maščobe?

... v kolikor se vsega tega zavedaš in še vedno ne najdeš pravega razloga za to, potem preveri spodnje štiri razloge, ki ti bodo definitivno pomagali odgovoriti na tvoje vprašanje!

zakaj se redim
4 razlogi zakaj si pridobila na teži

1. Začasno vnetje mišic


Bolečine v mišicah nastanejo zaradi mikroskopsko majhnih natrganin med mišičnimi vlakni in se pojavijo z zamikom. Treba jih je razlikovati od pekočega občutka, ki ga povzroča mlečna kislina, ki se nakopiči v mišičnem tkivu, zato jo je potrebno odpravljati z raztezanjem.

Pogosto se lahko vaš obseg poveča zaradi vnetja mišic. Ko delate določeno vajo, le-to povzroča majhne solze v mišičnih vlaknih. To se imenuje mikrotrauma in zato po vadbi občutite bolečino, ki je znana kot »musklfibr « ali strokovno »zakasnjena mišična bolečina «. Telo med »musklfibrom« zdravi te majhne solze, zaradi česar so vlakna težja, kot so

prvotno.

Prepričljive teorije, zakaj pride do tega stanja, še danes ne poznamo. »Musklfibr« pomeni, da je bil trening za mišice prenaporen in so rahlo poškodovane. Zato bo tudi, ko bo »musklfibr« minil, normalno delo mišic še nekaj časa refleksno moteno. Tako postaneš močnejša in še boljša. To je del procesa, imenovanega adaptacija.


Seveda, pa bo ohranjanje zdrave prehrane in omogočanje ustreznega počitka in okrevanja pomagalo pospešiti okrevanje tvojega telesa.


2. Pridobitev mišic

Še eden zelo verjeten razlog, zaradi katerega pridobivaš telesno težo, je to, da gradiš mišice hitreje, kot topiš maščob. Splošno znano je, da bo teža tvojega telesa večja, ko boš pridobila na mišični masi. Obstaja zelo veliko žensk, ki so bile po 4 mesecih vadbe razočarane, ker so menile, da njihova nova vadbena reakcija povzroča debelost stegen.

Pravzaprav so noge postajale večje, vendar le zato, ker je povečana mišica pod maščobnim tkivom potiskala maščobo, zaradi česar so se noge povečale v premeru.

Zato je ena in edina rešitev potrpljenje. Ko ta maščoba izgine - kar se med tem procesom že dogaja, potrpi in vztrajaj. "Debele noge" bodo zagotovo izognile. Pri tem želim poudariti, da je bilo pridobivanje maščobe prisotna skozi dolga leta, zato ne moraš pričakovati, da jo boš tako hitro izgubila. Proces izgubljanja maščobe je lahko tako dolgi kot je samo pridobivanje le-te, zato ne pričakuj, da boš to lahko rešila s prenehanjem ali celo z magično tabletko idr. sredstvi, ki bojda pospešujejo hujšanje.

Ravno zaradi dolgega procesa oblikovanja postave, mnogo žensk obupa. Le slabih 15% doseže željne rezultate. 50% obupa in nikoli več ne poizkusi, medtem ko ostale vedno znova poskušajo in vedno znova obupajo. V katerem procentu se najdeš ti?


3. Kaj pa pravilna prehrana?


Če ne slediš pravilni prehrani, lahko dejansko povečaš maščobo v svojem telesu med začetkom (novega) režima vadbe. Ja, vadba kuri kalorije, ampak tudi povečuje sproščanje ghrelin hormona, ki spodbuja lakoto.


Torej, če ne opazuješ velikosti svojih porcij, boš verjetno pojedla celo več kot ponavadi.


Tudi če poješ nizko količino kalorij, lahko slaba izbira hrane povzroči vse vrste težav, ki se običajno osredotočajo na hormonska neravnovesja, zaradi katerih telo zadrži maščobe.


Za več informacij o zdravem prehranjevanju se prijavi na newsletter vodenevadbe.si, do poletja boš tedensko dobivala nasvete za pred-priprave na poletje 2018, kako priti do željnega cilja.


4. Stres? Tudi to vpliva na % maščob v vašem telesu


Še nisi slišala? Stres je eden najbolj pogostih razlogov za to, da ne hujšaš, vpliva na hormonsko ravnotežje v telesu. Kadar si pod stresom zgolj kratkotrajno, se izloči adrenalin, ki se nam pomaga spopasti s težavo oziroma pred njo zbežati. Precej dlje pa se izloča kortizol oziroma stresni hormon, ki telesu sporoča, naj se pripravi na hude čase, saj je telo v nevarnosti. Zaradi hormonov ne pridobimo maščobe le v podkožju, temveč se ta prične nabirati tudi v trebušni votlini, med organi, kar velja za še posebej nezdravo.


Torej, delaš cca. 8-12 ur dnevno. Kadiš? Spiš manj kot sedem ur na noč. Se prehranjuješ zgolj s čokoladicami in predelano hrano. Vse to je stres za telo.


In to še ni vse. Ženske smo zaradi stresa še bolj podvržene pridobitvi maščobe okoli pasu, kot fantje. "Narejene" smo bile zato, da rojevamo otroke, zato v času stresa telo skladišči maščobe ravno okoli pasu.


Če imaš tiste dni, ko si že tako pod velikim stresom, še na kakšni EKSTRA ekstremni dieti, bodo stresne razmere terjale še toliko večji davek, trdijo raziskovalci. Njihove raziskave so namreč pokazale, da lahko že samo ekstremno hujšanje za organizem predstavlja takšen stres in napor, da se raven kortizola v telesu dvigne za 18%. Torej je stres v službi in ekstremno hujšanje pravzaprav zelo slaba kombinacija, ki lahko namesto k manjši telesni teži privede celo do nekaj dodatnih kilogramov. Tako strokovnjaki za prehrano svetujejo uravnoteženo prehranjevanje in gibanje, ki je pozitivni stres na telo.

PAZI: Z vsakodnevni treningi in pretiravanjem s športom ne boš izgubila kilogramov, še pridobila jih boš. To je dodaten stres na telo, ki vpliva na naše nadledvične žleze, ki začno izločati preveč stresnih hormonov, kortizola, kar privede do porušenja biokemičnih reakcij in delovanja endokrinega sistema.


Ali naj preneham s telovadbo, če pridobim kg?


Ne, nadaljuj! Sedaj si ravno na pravi poti do popolne postave. Če je tvoj cilj, da izgubiš težo, zgradiš mišice ali preprosto postaneš bolj zdrava, vztrajaj. Nobena stvar ne pride čez noč. Tudi ko si bila dojenček, se nisi naučila hoditi v enem dnevu, pri tem je bilo potrebno VELIKO tvoje vztrajnosti. Poskusi jo najti tudi sedaj!


Ne obupaj! V kolikor imaš še kakšno dodatno vprašanje pa se lahko VEDNO obrneš direktno name in mi pišeš na erika.pacek@gmail.com.

4,981 views0 comments

Comentarios


bottom of page