top of page

Pirina Velikonočna pletenica

Letos sem se odločila namesto potice pripraviti pletenico - brez masla in nekaj moke sem nadomestila s pirino. Ta praznični kruh poleg dobrega okusa na mizi predstavlja unikatno praznično dekoracijo.


Po obliki je lahko okrogla, ovalna, v obliki srca ali kroga. Tudi tokrat sem poskusila narediti malo bolj zdravo varianto


Sestavine:

- 200 g bele moke in 400 g pirine moke

- 80 g rjavega sladkorja

- 2,5 dl mleka

- 4 jajca

- 50 g kvasa

- 0,5 žličke soli


Postopek:

1. Pripravimo kvasec: v skodelico nadrobimo kvas in mu dodamo žličko sladkorja, dve žlički moke in štiri žlice mlačnega mleka.


2. V veliko skledo presejemo moko in v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec, ki ga prekrijemo z malo moke.


3. Kvasec v jamici pustimo vzhajati deset minut, nato pa v skledo, tri jajca, peostali sladkor, preostalo mleko in ščepec soli.


4. Iz vseh sestavin zamesimo testo, ki mora biti gladko in voljno ter se ne sme oprijemati rok in posode. Testo pokrijemo in pustimo počivati na toplem tako dolgo, da se prostornina testa podvoji (približno eno uro), nato ga pregnetemo in oblikujemo v kroglo, pokrijemo in ponovno pustimo vzhajati (še približno 20 minut).


5. V tem času pečico segrejemo na 180 °C. Po 20 minutah, testo položimo na pomokano delovno površino. Razdelimo ga na tri dele in iz njih oblikujemo svaljke, iz katerih spletemo pletenico - kito in pustimo v ravni liniji ali v krog, preden testo položimo na peki papir ga posujemo z semeni ali mandljevimi lističi.

6. Velikonočno pletenico pečemo, približno 40 minut v ogreti pečici. Pečeno pletenico vzamemo iz pečice in jo položimo na okrogel servirni krožnik.

Dober tek in vesele velikonočne praznike vam želim, Erika


Ps. ne pozabite na miganje, ki je ob praznikih še toliko bolj ključnega pomena, da se ne naberejo dodatni kilogramčki. Če si zavzet/a jogist/ka ali si želiš malo cardia, se nam lahko pridružiš tudi ONLINE na Barre, Multi-style (vinjasa) jogi in relax (restoretive in yin) jogi.

74 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page