• Erika Kobal

Ali je karantena pravi čas za dieto?

Updated: Sep 11

Tanja Črešnovar, magistrica dietetike iz Centra za krepitev zdravja Izola, strokovnjakinja za zdravo prehrano, z mnogimi izkušnjami, odgovarja na vprašanje "Ali je karantena pravi čas za dieto?" in "Kako ohraniti svojo telesno maso?"

Tanja pravi, da v času karantene je na voljo veliko časa za kuhanje in ustvarjanje slaščic, čas si krajšamo z gledanjem televizije, družbo pa nam delajo slastni prigrizki. V porastu je tudi nezadovoljstvo, izražanje negativnih čustev, praznina in vse to je povezano s prekomernim hranjenjem. Zato se ljudje posledično odločajo za hitre spremembe, ki pa naredijo telesu več škode kot koristi.

Restrikcijske diete z zelo omejenim številom celodnevno zaužitih kilokalorij, diete z omejitvijo določenih hranil, povzročajo pomanjkanje ustreznih ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov. S pretiranim hujšanjem povzročimo telesu hranilno in energijsko podhranjenost, kar pa oslabi naš imunski sistem. Hitro hujšanje z neuravnoteženo in enolično prehrano vodi do znižane količine glukoze v krvi, kar vodi v presnovni stres in sproščanje stresnih hormonov. Telo tako začne črpati glukozo iz drugih tkiv kot so naprimer mišice in to še dodatno oslabi našo odpornost.

Kako v času karantene ohraniti svojo telesno maso?

Ravno zdaj je dovolj časa za uravnotežene in raznolike obroke ter dovolj časa, da v roke primete ponev in dobro kuharico na kateri se je v vsem tem prenatrpanem sodobnem načinu življenja že pošteno nabiral prah. Izbirajte zdrave recepte, ki temeljijo na kompleksnih ogljikovih hidratih (polnovredna žita in žitni izdelki, sadje in zelenjava), kakovostnih beljakovinah (meso, stročnice, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki) in zdravih nenasičenih maščobah (ribe, oreščki, semena, rastlinska olja, avokado, olive). Čim manjkrat pa se ustavite na tistih straneh knjige, ki ponujajo recepte s slaščicami, piškoti, rogljički, bureki tj. nezdravimi prehranskimi izbirami. Ja, tudi kuhanje v domači kuhinji je lahko zabavno, okusno, predvsem pa zdravo, saj se s tem izognemo obilnim količinam soli, slabih maščob in aditivov, ki se nahajajo v predpripravljeni hrani na trgovskih policah.

Na vašem krožniku naredite pri vsakem obroku z živili mavrico barv. Vsako živilo ima svojo hranilno sestavo, zato si boste le s pestrostjo in raznolikostjo živil na krožniku zagotovili vse hranilne snovi.


Ne pretiravajte s količino! Ali veste, da se je v zadnjih letih povečala velikost krožnika kar za 15%, posledično pa tudi količina hrane na krožniku. Dober trik je manjši krožnik. Krožnik naj bo sestavljen s približno za vašo pest veliko prilogo, za dlan veliko meso, polovica krožnika naj sestavlja termično obdelana zelenjava, poleg tega pa si privoščite še skodelico solate.

Omejite prigrizke! Ravno ti so tisti, ki nevede in naskrivaj po nepotrebnem v telo vnesejo kar nekaj dodatnih kilokalorij. Uredite si rajši ritem prehranjevanja, ki temelji na treh glavnih obrokih: zajtrk, kosilo, večerja in dveh dodatnih manjših obrokih: dopoldanska malica in popoldanska malica. Med posameznim obrokom naj bo 3-4 ure časovnega razmika. S tem boste preprečili, da vam bodo med gledanjem televizije in pred spanjem delali družbo nepotrebni prigrizki kot so čipsi, čokolade, pokovka, in smokiji. Izberite rajši sadje, peščico oreškov, zelenjavne palčke, če pa že čokolada, pa naj bo košček tiste z več kakavovega deleža.

Ne pozabite na zadosten vnos tekočine, saj je pomembna za dober imunski sistem. Povprečno popijte 2 l tekočine na dan. Nezadosten vnos tekočine lahko povzroči občutek lakote. Omejite pitje sladkih pijač, energijskih pijač in alkohola, ki so prava energijska bomba.
Poleg tega Tanja poudarja, da za izgubo kakšnega kilograma ni potrebna nobena dieta ampak manjša količina obrokov, pravilen ritem prehranjevanja in mešana prehrana s katero si bomo zagotovili vse potrebne hranilne snovi, ki ohranjajo naše zdravje in krepijo našo odpornost.

363 views

© 2019