top of page

Kako pravilno izvesti strešico?

Updated: Apr 3, 2020

Strešica = Downward-Facing Dog🐶 = Adho Mukha Svanasana

Na videu v primeru 1 vidite pravilno izvedbo, v primeru 2 pa napačno. Pazite, da ne obremenjujete ramen, ter da v primeru zategnjenosti v zadnjem delu nog, pokrčite kolena. Dobro je, da vajo prvič izvajate ob ogledalu ali pri certificiranemu jogistu / jogistki, ki vas bo znal ustrezno popraviti.

Pri vtem videu opazimo kako so napeta ramena na levi strani, kar ni pravilno, v poziciji dve pa je hrbtenica iztegnjena, ramena pa so sproščena, kar mnogi občutijo kot napetost. Ponavadi se to dogaja zaradi nefleksibilnosti v ramenih ter morebitne napetosti v zadnjih stegenskih, zato raje pokrčite kolena in poravnajte hrbtenico.


NAPOTKI


➡️Pri Downward-Facing Dog🐶 so roke in noge so približno enake razdalje, kot bi jih imeli v Planku. V Planku poravnajte ramena nad zapestji. Vaša ramena, boki in kolena so v eni dolgi liniji. Brez premikanja rok in nog potisnete boke nazaj in navzgor (trtica proti stropu). Prsti rok so široko – tako da pod njimi vidiš barvo blazine, teže nimaš na zapestju temveč na celi dlani. Pri Downward-Facing Dog-u so ramena, kjer so ušesa. Obstajajo dve prepričanji, da so noge v širini bokov ali skupaj – odvisno je ali izvajaš klasični ali zahodni pristop.


➡️Pogosto, ko začetniki prvič položijo roke in noge na tla, je videti precej nerodno. Za razliko od naših štirinožnih prijateljev, ki so vajeni usklajevanja z vsemi štirimi nogami, si ljudje težje zapomnijo, da bi združili štiri okončine.


➡️Ko so pete visoko od tal to nakazuje na napetost v zadnjih stegenskih mišicah in mečih ter upogibalkah bokov. Kar pomeni, da velik del telesne teže počiva tudi na zapestjih. Rešitev -Podobno kot pri scenariju zaobljenega hrbta je lahko tu v veliko pomoč upogib kolen, da bi podaljšali hrbtenico.

Ko se telo ogreje, se lahko mišice dovolj zrahljajo, da se pete približajo tlom, vendar jih ne pritiskajte. Počakajte, da se vaše telo strinja, da se bo poglobilo. Cilj ni le, da se pete spustijo na tla, ampak da telo do tega pripeljete postopoma, saj boste to lahko potem naredili z lahkoto in brez bolečin.


Preizkusite nekaj od teh nasvetov. Ne pozabite vaditi z veseljem in komentirajte spodaj, če imate kakršna koli vprašanja!

Prednosti:

➡️Pomirja možgane in pomaga lajšati stres in blago depresijo

➡️Energijsko napolni telo

➡️Iztegne ramena, stegnenice, teleta, loki in roke

➡️Krepi roke in noge

➡️Pomaga lajšati simptome menopavze

➡️Pomaga pri preprečevanju osteoporoze

➡️Izboljša prebavo

➡️Terapevtsko za visok krvni tlak, astmo, ploska stopala, išias, sinusitis

Kontradikcije pri tej pozi:

➡️Sindrom karpalnega kanala

➡️Driska

➡️Visoka nosečnost.

➡️Visok krvni tlak ali glavobol


108 views0 comments
bottom of page