top of page

Kako pravilno izvajati vajo plank?

Plank ali po slovensko deska je statična vaja, ki jo uporabljamo za aktivacijo našega jedra ali ko želimo hrbtenici dati nekaj stabilnosti. S plankom aktiviramo celotno telesno muskulaturo, saj sama drža pravilnega položaja omogoča aktivacijo mišic trupa, mišice nog, ramenskega obroča in hrbtne mišice.


In kako vajo izvesti pravilno?


Pri izvedbi pazi, da so mišice zadnjice zelo dobro stisnjene, hrbet naj bo poravnan, ramena natanko nad komolci. Opora naj bo na celih podlahteh ter prstih na nogah. Občutek naj bo kot približno na drseči podlagi, mi pa moramo zgornji del in spodnje okončine vleči skupaj. Boki pa naj bodo v višini ramenskega obroča. Pogled usmerimo v tla, da se čim lepše zlije z linijo telesa. Med izvajanjem vaje pa dihamo enakomerno. Najlažje je, da vajo na začetku izvajate pred ogledalom ali pa da prosite nekoga, da popravil vašo linijo, saj boste tako najlažje osvojili pravilen položaj.

Dobro je, da jo za začetek izvajaš na trdi podlagi po končanem izzivu pa lahko poskusiš tudi težje variacije kot (plank na žogi idr.)



V kolikor ti je izvedba planka pretežka, lahko začneš z nekoliko poenostavljeno izvedbo vaje, tako da kolena odložiš na tla. Zavedati se je treba, da boste z njo naredili veliko več koristi, kot bi jo imeli od narobe izvedenega običajnega “planka”. Ne pozabi, pomembno je, da komolce ohraniš vzporedno z rameni ter poskrbiš, da je trup v ravni liniji.

Pa veliko uspehov pri izvajanju.

423 views0 comments
bottom of page