top of page

Je velikonočna potica sploh lahko zdrava?

Zakaj? Zakaj spet poudarek na zdravem. Zato, ker verjetno to ne bo edina pregreha, ki jo boste imeli med velikonočnimi prazniki. Vsega bo zopet v izobilju, zato ti priporočam, da se odločiš za eno izmed zdravih verzij potic, ki jo boš zasledila na internetu ali v kakšni kuharski knjigi. V kolikor pa te pritegne moja verzija, pa še toliko bolje. Spodaj si preberi kaj vse potrebuješ in veselo na delo ;)


Tokrat lahko povem iz lastnih izkušenj, da priprava potice ni lahka, vzame ti približno 3-4 ure. Dodana vrednost vsake potice je skrita v podrobnostih nadeva in priprave, pri čemer je seveda pomembna sestavina tudi ljubezen. No, za dobro potico je treba najprej izbrati dobre sestavine, predvsem pa izbrati pravo moko. Receptov in predlogov za testo in nadev je v kuharskih knjigah in na internetu toliko, da vseh ne boste mogli preizkusiti. Večina pa vsaj v nadevu predpisuje – sladkor. Jaz sem tokrat iz receptov izvzela beli sladkor, saj je le-ta ropar naših vitaminov in mineralov. Beli sladkor se namreč izredno hitro razgradi in našemu telesu da razmeroma veliko energije, toda pri nenadni pretirani količini glukoze se naglo sprožijo enormne količine inzulina. Posledica nihanja je dvojno obremenjevanje trebušne slinavke, zato ob dolgotrajnem ponavljanju tega slinavka opeša in ni več sposobna izdelati zadostnih količin inzulina in glukagona. Sladkorna bolezen je tu! Vendar brez strahu to se zgodi ob prekomernem vsakodnevnem uživanju sladkorja.


Zakaj čokoladna - kokosova potica?



Kokos je bogat s selenom, ki osrečuje, saj spodbuja tvorbo hormonov sreče. Dodala sem še temno čokolado in kakav. Kakav, koristi srcu in ožilju, zlasti arterijam. Zdravilen učinek pripisujejo flavanolom, ki so močni antioksidanti. Že majhna količina čokolade pomaga zniževati krvni tlak in zmanjševati nevarnost možganske kapi. Čokolada tudi krepi duha in dobro voljo ter odpravlja utrujenost. Beli sladkor sem nadomestila s kokosovim, mleko pa z kokosovim mlekom. Namesto navadne moke pa sem uporabila pirino. Potica je primerna tudi za vegane, saj ne vsebuje jajc.




RECEPT:

TESTO

  • 300 g pirine moke

  • 1 dl kokosovega mleka

  • 1 1/2 čajna žlička instant kvasa

  • 4 velike žlice kakava v prahu

  • 50 g kokosovega olja ali masla

  • 4 velike žlice kokosove smetane

  • 4 velike žlice kokosovega sladkorja

  • 5 velikih žlic temne čokolade (naribane ali kupljene v koščkih)

NADEV

  • 200 g kokosove moke (pol prave moke pol zrnaste)

  • žlička vanilijevega ruma

  • 4 velike žlice kokosovega sladkorja

  • 200 ml kokosove smetane in mleka

  • 50 g kokosovega olja


Postopek priprave si oglej ali pa preberi nadaljnja navodila.


1.

Najprej pripravite mešanico kvasa. Žličko kvasa zmešajte s tremi žlicami mlačnega kokosovega mleka in 1 veliko žličko kokosovega sladkorja ter pustite na strani, da vzhaja.


2.

Medtem, zmešajte suhe sestavine. V sredini naredite vdolbinico, vanjo pa dajte mokre sestavine s kvasom. Sestavine pregnetite (lahko ročno ali z mešalnikom). Pokrijte s krpo in pustite, da vzhaja (okoli 1 uro).


3.

Med 1 urnim čakanjem lahko naredite nadev. Če je masa pregosta ji lahko dodajte še kokosovo mleko, če je masa preredka pa dodajte še kokosovo moko. 


4.

Ko testo podvoji volumen, ga postavite na pomokano površino in za prst debelo previdno razvaljajte v pravokotnik. Po njem previdno in vse do roba razmažite ohlajen nadev.


5.

Zrolano potico zopet pustite počivati za slabo uro, da ponovno vzahja.


6.

Potico pecite okoli 30–40 minut na 180 °C. Ko je pečena, jo še nekaj minut pustite v modelu, nato pa jo preobrnite na čisto desko.


192 views0 comments
bottom of page