top of page

Bodi SREČNA, vendar kako? - Samo še 15 dni do poletja!



Nadgradimo naš #20dnevniizziv z lepimi stvarmi kot je npr. SMEH in OBJEMANJE, da ne le da bomo do poletja samozavestne ampak tudi SREČNE!

SMEJ SE

Smejanje. Si vedela, da smeh spremeni procese v organizmu in poskrbi za sproščanje stresa in tvorbo hormonov sreče. Poskrbi za to, da se vsak dan nasmeješ in življenje bo zagotovo dobilo pomen. Rek, da je smeh pol zdravja, je že zelo star, potrdili so ga tudi raziskovalci. Smejanje je dobro tako za dušo kot telo. Poleg tega so raziskave pokazale, da glasen smeh odlično vpliva na telo, saj pospeši cirkulacijo tako kot pri telovadbi ali celo tako, kot če bi jemali tablete za zniževanje ravni holesterola. Kakšne prednosti vse prinaša? Sporsti telo, pomaga pri odpornosti, saj smeh zniža raven stresnih hormonov, ki lebdijo po našem telesu, zato naš imunski sistem deluje veliko bolje in se z večjimi močmi brani pred boleznimi in virusi. Poleg tega sprosti endrofine, to so naravne kemične snovi, ki nam jih smeh prinese zares lepo zalogo. Endrofini izboljšajo naše počutje in lahko v nekem trenutku celo zmanjšajo bolečino. Prav tako pa izboljša razpoloženje, samo na smehni se, boš videla takoj se boš počutila bolje.


Naslednjič, ko se boš pošteno nasmejala torej ne pozabi, da si naredila tudi nekaj za svoje zdravje in srečo!


VSAK DAN POKLONI VSAJ 3 OBJEME

Zaradi objemov se lahko počutimo bolje. Ljudje imamo potrebo po objemanju v krvi. Ko objamemo nekoga, se začne sproščati oksitocin, hormon naklonjenost, zaradi katerega se počutimo sprejete in ljubljene. Na kaj vse vliva objemanje? Na nižji krvni tlak, preženeš strah in skrbi. Torej hormoni, ki so v telesu sproščajo po objemanju, ne poskrbijo le za to, da nas preplavijo občutki sreče in zadovoljstva, ampak dobro denejo tudi našemu telesnemu zdravju. Objemi namreč pomagajo tudi zniževati krvni tlak. Torej? Čas je, da v tem trenutku nekomu pokloniš en velik objem!


In nenazadnje - JEJ PRAVO HRANO

V zadnjem času je vedno več poudarka in raziskav o vplivu hrane na psihično počutje. V Združenih državah Amerike so opravilo raziskavo med več kot 280 prostovoljci, ki so 20 dni zaporedoma beležili vpliv hrane na počutje. Navajali so prijetno počutje in več energije, kadar so pojedli več sadja in zelenjave. Torej, sedaj je res čas, da procesirano hrano zamenjaš za PRAVO. Naj bo tvoje prehranjevanje pravo razmerje tako imenovanih osnovnih hranil: vlaknin, maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov ter ogljikovih hidratov.

Nimaš idej? Spodaj sem ti pripravila sem primer jedilnik, ki ti bo pomagal do CILJA!


ZAJTRK:


Jaz obožujem skuto. Vendar jo nisem vedno.. Kako to da ne? Ker je kisla... in nima dobrega okusa. Vendar odkar sem poskusila albuminsko skuto se je ne moram naveličati. Skuta je pomembno živilo, ker velja za zelo kakovosten vir beljakovin. Za razliko od nekaterih drugih z beljakovinami bogatih živil je lažje prebavljiva in lahko celo pomaga, ko se pojavijo težave s prebavo. Ker je bogata z aminokislinami, ima tudi blagodejen učinek na imunski sistem. Torej? Ni razloga, da jo nebi umestili na naš jedilnik. Jaz sem izumila že 101 verzijo zajtrka in še vedno se ne naveličam.


PRIMERI:

1. Skuta z jagodami

2. Skuta z mangom in cimetom

3. Skuta z kosmiči

4. Skuta s kokovo moko in mandlji

4. Skuta z mandlji in mlekom mix, po vrhu nasesekljam črno čokolado


Včasih skuto premešam z dodatki v blenderju in dodam kanček mleka, tako pride gladka tekstura. Občutek imam kot da jem sladoled in res je okusno.


Te albuminska skuta ni prepričala? Namesto tega si lahko pripraviš..

- Osvene kosmiče s sezonskim sadjem

- Chia puding s sezonskim sadjem (+ cimet v kolikor ti ustreza)

- Avokado z jajčkom


KOSILO:

Jej zdravo kosilo, ki vsebuje proteine, vlaknine, svežo zelenjavo in če se odločiš za sladico naj bo to sadje. Zraven pij vodo.


PRIMERI:

- Popečena zelenjava z kvinojo in piščancem, priloga: riž

- Sladki krompir z piščancem in zelenjavo

... kje dobim ideje: TUKAJ


VEČERJA:

Zelenjava in proteini. V kolikor si imela trening dodaj še ogljikove hidrate, v kolikor paziš na težo pa se jim zvečer izogni.

- Solata s piščancem

- Solata z prekajenim lososom

... poišči sebi primerno solato TUKAJ


PRIMERI NEKAJ MOJIH JEDI, KI SEM JIH POSLIKALA:

Solata: Špinača in motovilec z lososom in bučkami ter češnjevimi paradižniki.

SOLATA: Mešana solata z češnjevim paradižnikom, piščancem in popečeno zelenjavo - bučke, čebula in šparglji.

Osveni kosmiči segreti v mleku z jagodami in borovnicami.

98 views0 comments
bottom of page